Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megemlékezés Paláston Esterházy Jánosról

2017.04.03

A 9. Sz. Szent György cserkészcsapat és a palásti Rákóczi Szövetség közös megemlékezést tartottak  Esterházy János mártírsorsú politikus  halálának 60. évfordulója  alkalmából  az Ivánka-kúriában az SZMCS Beszédes Lajos Vezetőképző Központban.

A megemlékezés a Dunaszerdahelyi Pázmaneum Társulás által meghirdetett emlékév részeként került megvalósításra.

A megemlékezést Péter Ottó nyitotta meg, a résztvevők köszntését követően megemlítette, hogy az itt lévő Esterházy szobor, 1996-ban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elsőként avatott. Éppen ezen a helyen, amelyet Esterházy János lánya, Esterházy Malfatti Alice leplezte le.

Továbbá az élete is példaképként szolgáll számunkra, nemzetéhez, nemzetiségéhez egyeneslélkű és mindvégig hű maradt.

Verset szavalt Antal Réka: József Attila költőtől a Bús magyar ének. Következő porogrampontban: Esterházy János életét méltatta Köpöncei Péter, cserkész segédtiszt. Beszédében kiemelte, hogy a mai politikusok sorsközösséget tudnának-e vállalni Esterházyval, akinek bársonyszéket ígértek Budapesten az Országházban. Ő ezt elutasítva a Szlovákiában kisebbségben maradt magyarság szószólója és képviselője maradt továbbra is. Választóit nem hagyta cserben.

. A mai aktuálpolitikára visszatekintve, mennyi olyan felelős politikus tudunk felsorolni, akik hasonlót léptek volna meg csak azért, hogy hűek tudjanak maradni elveikhez, továbbra is becsülettel tudják szolgálni választóikat…”

Megemlékezés koszorúzással folytatódott.

Végezetül a Himnusz eléneklésével zártuk a programot.